Zgodnie z § 21 ust. 1 pkt 1 ww. rozporządzenia właściwy państwowy inspektor sanitarny na podstawie sprawozdania, o którym mowa § 10 ust. 1, w tym sprawozdań z własnych badań jakości wody, sprawozdań przekazywanych przez podmioty, o których mowa w § 6-8 z wykonania badań jakości wody realizowanych według ustalonego dla tych podmiotów harmonogramu oraz sprawozdań przekazywanych przez podmioty wykonujące badania jakości wody w laboratoriach, o których mowa w art. 12 ust. 4 ustawy, wykonanych
w punkcie zgodności stwierdza przydatność wody do spożycia w przypadku, gdy woda spełnia
wymagania określone w załącznikach nr 1 i 4 do rozporządzenia oraz parametry ustalone w oparciu o wyniki oceny ryzyka, o której mowa w art. 12 oraz ocenę bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, jako niezbędne dla danej strefy zaopatrzenia do celów ochrony życia ludzkiego lub do celów zapewnienia jakości produkcji, dystrybucji i kontroli jakości.
Mając powyższe na uwadze Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Turku stwierdził w badanym zakresie przydatność wody do spożycia